Σχετικά με τη Φαρκαδόνα

 

Κέντρο Υγείας

Βρείτε πληροφορίες για το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας


Περισσότερα
 

Κοινωνική Μέριμνα

Κοινωνική φροντίδα της βρεφικής, παιδικής και τρίτης ηλικίας


Περισσότερα
 

Παιδεία

Βρείτε πληροφορίες για Σχολεία και το ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ


Περισσότερα
 

Αγροτικά

Βρείτε πληροφορίες σχετικά με την Γεωργία και Κτηνοτροφία


Περισσότερα

Τι θα βρείτε

Essential 1


Φυσικό Περιβάλλον

Essential 2


Τοπικά Προϊόντα

Essential 3


Αρχαιολογικά Ευρύματα

Essential 4


Μοναστήρια

Essential 5


Κτηνοτροφία

Essential 6


Αθλητισμός

Με μια ματιά

 • Γενικά
 • Ιστορία

 • Γενικά
 • Ανατολικά της πόλης των Τρικάλων απλώνεται ένας κόσμος φτιαγμένος από πεδιάδες και χαμηλούς γηλόφους, με κορωνίδα τα όρη του Ζάρκου. Αυτή την εύφορη περιοχή διατρέχει ο ζωοδότης ποταμός Πηνειός που έχει πλέον ξεφύγει από το σφιχταγκάλιασμα των βουνών της Πίνδου και σέρνει τα νερά του σε μια φαρδιά κοίτη, ανάμεσα σε καλλιέργειες, απέραντα χωράφια και βοσκοτόπια, ευλογημένος τόπος.

 • Ιστορία
 • Η αρχαία Φαρκάδων ήταν μία από τις ισχυρές πόλεις του Θεσσαλικού κάμπου και μάλιστα έκοβε δικό της νόμισμα (5ος και 6ος αιώνας π.Χ.). Η σύγχρονη Φαρκαδόνα χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας και εποικίστηκε από γεωργούς που κατέφθασαν εδώ από τη Μικρά Ασία και αρχικά ονομαζόταν Τσιότι, δηλαδή τόπος χλωρός - πράσινος.

  Σε απόσταση μόλις 5 χιλιόμετρων από τον οικισμό, βρίσκεται το χωριό Κεραμίδι που είναι χτισμένο κοντά στη σμίξη του Πηνειού με τον ποταμό Ενιπέα και αξίζει να επισκεφτείτε, κυρίως για να θαυμάσετε δύο από τα πιο όμορφα παραδοσιακά γεφύρια του Θεσσαλικού κάμπου που ενώνουν τις όχθες των δύο ποταμών. Πρόκειται για το γεφύρι του Κεραμιδιού στις όχθες του Ενιπέα, γνωστό στους ντόπιους ως Παλιογέφυρο (σχεδόν εφάπτεται στον επαρχιακό δρόμο Κεραμιδιού - Παλαμά). Χτίστηκε ανάμεσα στον 13ο και 16ο αιώνα και εξυπηρετούσε τη συγκοινωνία της Καρδίτσας με τη Λάρισα. Αρχικά είχε 4 τόξα, το 1941 όμως οι Γερμανοί εισβολείς ανατίναξαν το μεγαλύτερο από αυτά και σήμερα έχουν απομείνει τρία. Το άλλο γεφύρι, ένα πεντάτοξο του Αλί-Εφένδη όπως λέγεται, θα το συναντήσετε λίγο πριν φτάσετε στο Κεραμίδι, στις όχθες παραπόταμου του Πηνειού, παραχωμένο στη λασπώδη κοίτη του.

  Ανηφορίζοντας μετά το χωριό Παναγίτσα (2 χλμ. βόρεια της Φαρκαδόνας) συναντούμε το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής που χτίστηκε το 1761 μ.Χ., αλλά και τη σπουδαία βυζαντινή μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου, κοντά στο Αχλαδοχώρι και την παλιά εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, μετόχι της Μονής Βαρλαάμ των Μετεώρων, «κρεμασμένη» στο βουνό του χωριού Γριζάνου ενώ πιο ψηλά διακρίνονται τμήματα του Βυζαντινού Κάστρου, με την ονομασία «Γρίζος» που σημαίνει τόπος ισχυρός και απόρθητος. Το κάστρο αυτό ήλεγχε τους εμπορικούς δρόμους που συνέδεαν την Ελασσόνα με τη Δυτική Θεσσαλία. Οι ντόπιοι θα σας δείξουν πώς θα το προσεγγίσετε, καθώς δεν υπάρχει καμιά ενημερωτική πινακίδα και φτάνοντας στην κορυφή του λόφου θα εκπλαγείτε από την περιφερειακή θέα που απλώνεται σε όλη τη Θεσσαλική πεδιάδα, τον Όλυμπο, την Πίνδο και τα Άγραφα.

  Η περιοχή του δάσους στο Παπαδοπούλι και ο ορεινός όγκος το Διασέλου, προσφέρονται για αποδράσεις και γαστρονομικές εμπειρίες, αφού φημίζονται για ζώα ελεύθερης βοσκής.

  Κατηφορίζοντας προς το κάμπο περνάμε από την Κρήνη, ένα χωρίο με πλούσια πολιτιστική παράδοση για να καταλήξουμε στην Οιχαλιά, 13χλμ. από τη Φαρκαδόνα, με το όμορφο πλατανόδασος, λίγο έξω από τον οικισμό, και το μοναστήρι της Γεννήσεως Θεοτόκου Ορφανού, σε υψόμετρο 670 μ. Είναι σημεία αναφοράς που αξίζει να ανακαλύψεις. Το τελευταίο ήταν και ορμητήριο Ελλήνων οπλαρχηγών κατά την Επανάσταση, αργότερα συγκέντρωνε πλήθος ασθενών πιστών που έρχονταν να γιατρευτούν χάρη στο ευχάριστο κλίμα της περιοχής, για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου το μοναστήρι λειτουργεί μόνο κατά τις ημέρες που γιορτάζονται τα Γενέθλια της Παναγίας (6-7 Σεπτεμβρίου). Συναντούμε και τον Βοτανικό Κήπο, ένα υποδειγματικό οικολογικό-περιβαλλοντικό πάρκο που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από λίγα χρόνια ως πάρκο αναψυχής για να εξελιχθεί σε ένα αληθινό μουσείο φύσης. Περίπου εξήντα στρέμματα γεμάτα διαδρομές με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, βραχόκηπους, λίμνες και οπωρώνες, ζώα ελεύθερα στον χώρο, εκθεσιακούς χώρους βιολογικών προϊόντων, μουσείο ορυκτών και πετρωμάτων αλλά και λαϊκής τέχνης, γήπεδα και αναρίθμητες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

  Καθώς η εθνική οδός σε οδηγεί από τη Φαρκαδόνα στα Τρίκαλα, συναντούμε το χωριό Πετροπόρος και τους Ταξιάρχες για να οδηγηθούμε στην αρχαία Πέλιννα, με το θέατρο. Ιδιαίτερα γνωστή μπορεί να μην είναι (ακόμα), ο Φίλιππος της Μακεδονίας πάντως εκτιμούσε τη συμμαχία της, κατά μία εκδοχή μάλιστα στην Πέλιννα συνάντησε για πρώτη φορά ο μικρός Αλέξανδρος τον Βουκεφάλα.

  Ήταν μία από τις τέσσερις μεγάλες πόλεις της αρχαίας Εστιαιώτιδας, η δυτική πλευρά δηλαδή της αρχαίας Θεσσαλίας, μαζί με την Τρίκκη, τον Φαϋττό και τον Άτραγα. Χώρια που μέχρι και ο περίφημος Πίνδαρος, ο ποιητής των Δελφών, αφιέρωσε στίχους του σε έναν Πελινναίο αθλητή, τον Ιπποκλή, για να τιμήσει τις νίκες του στα Πύθια. Στον χώρο σήμερα θα δεις μέρος του αρχαίου νεκροταφείου κι ένα κομμάτι του τείχους, που μοιάζει να ανεβαίνει μέχρι τον γειτονικό λόφο της Αγίας Παρασκευής. Εκεί θα βρεθείς μπροστά σε ένα εντυπωσιακό φαινόμενο. Πρόκειται για τον λεγόμενο Βυθό ή Ζουρ-Παπά: είναι μια δολίνη, ένα πελώριο βύθισμα δηλαδή στο βουνό διαμέτρου περίπου 400 μέτρων και με άλλα τόσα μέτρα βάθος. Φυσικά, ένα τέτοιων διαστάσεων φαινόμενο επόμενο ήταν να διεγείρει τη φαντασία των κατοίκων, που έπλασαν διάφορους μύθους προσπαθώντας να δώσουν μια εξήγηση. Ένας απ' αυτούς αφηγείται την ιστορία ενός παπά που επιχείρησε να ασελγήσει σε μια κοπέλα, αλλά τον. πρόλαβε η μαζική καθίζηση του εδάφους που δημιούργησε τη δολίνη.

  Αν κοιτάξεις από την άλλη μεριά, πάντως, θα χορτάσεις θέα στις πεδιάδες της Φαρκαδόνας μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Από τους μύθους, πίσω στην πραγματικότητα. Κινούμενος από τη Φαρκαδόνα με κατεύθυνση προς τη Λάρισα, έρχεσαι στον Ζάρκο. Στα χώματά του άκμαζαν οικισμοί ήδη από τη Νεολιθική Εποχή, από τους πρώτους μάλιστα που συνήθιζαν την καύση νεκρών. Έπειτα ιδρύθηκε η Φαϋττός, πλούσια πόλη της Εστιαιώτιδας, κι ακόμη αργότερα η γη πέρασε ως τσιφλίκι στα χέρια του Αλή Πασά. Σ' εκείνα τα χρόνια ο Ζάρκος φημιζόταν και για τα βαμβακερά του υφάσματα. Στο φόντο, θα διακρίνεις και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που σε πεντακόσια χρόνια Ιστορίας δεν έχει περάσει και λίγα. Ανδρικό μοναστήρι από τον 15ο αι., καταστράφηκε από Οθωμανούς, εγκαταλείφθηκε για πολλά χρόνια, αναστηλώθηκε και σήμερα λειτουργεί ξανά, ως γυναικεία μονή.

  Για το τέλος, θα φτάσεις μέχρι τα όρια με τη Λάρισα για να δεις την Πηνειάδα, το ανατολικότερο χωριό του νομού, και τον αρχαίο Άτραγα. Ο Άτραξ είναι ένας εκτεταμένος αρχαιολογικός χώρος, απομεινάρια μιας πόλης πλούσιας και ισχυρής, που απέκρουσε επανειλημμένα τους Ρωμαίους και υποτάχθηκε μόνο όταν όλη η Ελλάδα έγινε ρωμαϊκή επαρχία (146 π.Χ.). Μέρος του πλούτου της πήγαζε από το τοπικό στικτό μάρμαρο· το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε για τις κολόνες στο Κουρσούμ Τζαμί των Τρικάλων.

Τελευταία Νέα

Στις 10:00 το πρωί της...

25 Ιανουαρίου 2022
Στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης η έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία του Δήμου Φαρκαδόνας

Λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή μας σε συνδυασμό με την αυστηρή τήρηση των...

Στις 10:00 το πρωί της...

24 Ιανουαρίου 2022
Στις 10:00 το πρωί της Τρίτης η έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία του Δήμου Φαρκαδόνας

Λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή μας σε συνδυασμό με την αυστηρή τήρηση...

Πίνακας κατάταξης Κοιν...

24 Ιανουαρίου 2022
Πίνακας κατάταξης Κοινωνικών Λειτουργών Σ.Ο.Χ. 1/2021

Περίδος ενστάσεων έως 17-1-2022 σύμφωνα με τις οδηγίες της ανακοίνωσης.

Ένταξη Δ.Ε. Πελινναίων...

19 Ιανουαρίου 2022
Ένταξη Δ.Ε. Πελινναίων στην "Διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021"

Ένταξη Δ.Ε. Πελινναίων στην "Διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής,...

Παύση Ανταποκριτών ΟΓΑ...

12 Ιανουαρίου 2022
Παύση Ανταποκριτών ΟΓΑ-eΕΦΚΑ του Δήμου Φαρκαδόνας

Παύση Ανταποκριτών ΟΓΑ-eΕΦΚΑ του Δήμου Φαρκαδόνας Σας ενημερώνουμε ότι από τις 30/11/2021 έγινε παύση της άσκησης των...

«
»

Δήμος Φαρκαδόνας

Η τεχνολογία στο πλευρό του πολίτη.

Σπυρίδων Αγναντής

Επικοινωνία

  info (@) farkadona.gr
  +2433350000
  +2433350018
  Φαρκαδόνα, 42031, Τρίκαλα Θεσσαλίας - Ελλάδα