Δημοτική Ενότητα Οιχαλίας

Κοινότητες

ΟΙΧΑΛΙΑ

Η Οιχαλία (παλιότερη ονομασία Νεοχώρι) είναι το μεγαλύτερο διαμέρισμα πληθυσμιακά. Βρίσκεται στο 21ο χλμ. της Ε.Ο. Τρικάλων - Λάρισας. Απέχει από τα Τρίκαλα 21χλμ. και από τη Λάρισα 40χλμ. Η Οιχαλία που το όνομά της αναφέρεται από την εποχή του Ομήρου γύρω στα 1200 π.Χ. με γνωστότερο βασιλιά της τον Εύρητο, πήρε επίσημα το όνομά της το 1981 ως κοινότητα Οιχαλίας και από το 1995 έγινε Δήμος. Στη συνέχεια συνενώθηκαν μαζί της η Κρήνη που βρίσκεται ανατολικά της, το Πετρωτό από Δυτικά της και ο Κλοκωτός και οι Γεωργανάδες που βρίσκονται Νότια, αποτελώντας τον Δήμο Οιχαλίας Τρικάλων. Τελικά ενσωματώθηκε στον ευρύτερο Δήμο Φαρκαδόνας.

Η οικονομία του χωριού ήταν κατεξοχήν αγροτική και κτηνοτροφική γι' αυτό το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων μετανάστευσε στο εξωτερικό.

Μπορείτε να επισκεφτείτε:
Πολιτιστικά μνημεία

 • Τον Άγιο Νικόλαο που είναι Πολιούχος Άγιος και εορτάζεται κάθε 6η Δεκεμβρίου.
 • Την Ιερά Μονή Ορφανού όπου εορτάζονται τα Γενέθλια της Θεοτόκου και στο διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο γίνεται πανηγύρι.
 • Το μεγάλο πανηγύρι στις 15 Αυγούστου, μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των κατοίκων της Οιχαλίας, ειδικά των μεταναστών.


ΚΡΗΝΗ

Γεωγραφικά, η Κρήνη Τρικάλων εκτείνεται στα ανατολικά του Νομού Τρικάλων και ειδικότερα στο 25ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Τρικάλων-Λάρισας, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Εθνική Οδό. Η συνολική έκταση του χωριού είναι 18.000 στρέμματα και έχει υψόμετρο 130 μέτρα. Συνορεύει ανατολικά με το Γριζάνο, δυτικά με την Οιχαλία, νότια με τον Κλοκοτό, νοτιοανατολικά με τη Φαρκαδόνα και βόρεια με το Αχλαδοχώρι. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα κατοικίσιμα χωριά του δήμου Φαρκαδόνας. Το χωριό πρέπει να έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα καθώς αυτό μαρτυρούν τα διάφορα αρχαία ευρήματα που ανασύρονταν στο παρελθόν από τους γεωργούς κατά τη διάρκεια του οργώματος.

Είναι σίγουρο πως το χωριό υπήρχε και τη βυζαντινή εποχή, γεγονός που επιβεβαιώνει και η ύπαρξη του βυζαντινού Ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος κατά τις έρευνες υπολογίζεται ότι χτίστηκε το 1270 μ.Χ. τουλάχιστον. Σημαντικότερες της χρονολογίας κτίσεως του ναού έχουν χαρακτηριστεί οι εικονογραφίες του και γενικότερα ο εσωτερικός του διάκοσμος, με την εικόνα του θαύματος του Αγίου Ευσταθίου να είναι η μοναδική που διασώζεται Πανελλαδικά. Κατά την Οθωμανική απογραφή του 1454-1455 μ.Χ.,η Κρήνη αναφερόταν στις τούρκικες απογραφές ως Βοστίδι που στα Σλάβικα σημαίνει οπωροφόρος τόπος, ήταν καταγεγραμμένη ως Κεφαλοχώρι και είχαν απογραφεί πληθυσμιακά 99 οικογένειες. Εκτός από το Βυζαντινό Ναό του Αγίου Νικολάου, η Κρήνη είναι μεστή από εκκλησίες και παρεκκλήσια. Σύντομα μπορούν να απαριθμηθούν: ο Ενοριακός Ναός των Αγίων Θεοδώρων που χτίστηκε το 1731 μ.Χ., το εξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων ( το οποίο και εορτάζεται την 1η Ιουλίου στο πανηγύρι του χωριού), η εκκλησία της Παναγίας, του Αγίου Αθανασίου και της Αγίας Αικατερίνης. Η Κρήνη περιβάλλεται από λόφους που δημιουργούν ένα φυσικό φρούριο προστατεύοντάς την από τους ψυχρούς χειμωνιάτικους βοριάδες και από το ζεστό καλοκαιρινό ήλιο.

Στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται σ’ ένα λόφο ανατολικά της Κρήνης , υπάρχει εδώ και κάποια χρόνια ένα άνετο πάρκο με πανοραμική θέα τόσο του χωριού όσο και του κάμπου και στο οποίο μπορεί κάποιος να αναζητήσει λίγες στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Στην ανατολική είσοδο του χωριού και ακριβώς κάτω από το ροδώνα του Αγίου Νικολάου βρίσκεται η τοποθεσία «Πλάτανος» και η οποία οφείλει την ονομασία της σ’ έναν αιωνόβιο πλάτανο που υπήρχε εκεί μέχρι πριν από κάποια χρόνια. Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και μια πετρόχτιστη βρύση με τρεχούμενο γάργαρο και πόσιμο νερό προερχόμενο από την υπόγεια πηγή του Ναού του Αγίου Νικολάου. Η βρύση, σε συνδυασμό με τα πλατάνια που την περιβάλλουν, δημιουργούν μια όαση δροσιάς και αναζωογόνησης στις καυτές ημέρες του καλοκαιριού. Από εκεί μπορεί κανείς να αγναντέψει όλο τον κάμπο της Κρήνης και αν η ατμόσφαιρα το επιτρέπει, μπορεί να δει ακόμη και τη Φαρκαδόνα, η οποία απέχει 12 χιλιόμετρα μακριά. Στο νότιο τμήμα απλώνεται ο κάμπος της Κρήνης συνολικής έκτασης 8.000 στρεμμάτων. Οι κάτοικοί της Κρήνης ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, που είναι η βασικότερη πηγή εσόδων τους. Στην Κρήνη δραστηριοποιείται και Πολιτιστικός Σύλλογος που απαριθμεί 200 μέλη, κυρίως νέους, και είναι ένας από τους πιο δραστήριους στην περιοχή.Ο πληθυσμός του χωριού σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ανέρχεται στους 733 κατοίκους.

Μπορείτε να επισκεφτείτε:
Πολιτιστικά μνημεία

 • Τους Αγίους Θοδώρους τους πολυούχους του χωριού.
 • Το Βυζαντινό Ναό του Αγίου Νικολάου 1270 μ.Χ.
 • Το δάσος των Ροδιών.


ΠΕΤΡΩΤΟ

Το Πετρωτό βρίσκεται 2 χλμ. Νοτιοδυτικά της Οιχαλίας, στην ανατολική πλευρά του Άη Λια. Έχει άμεση πρόσβαση προς την Εθνική οδό Τρικάλων - Λάρισας και συνδέεται απευθείας με την Οιχαλία.

Μπορείτε να επισκεφτείτε:
Πολιτιστικά μνημεία

 • Το εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου το οποίο βρίσκεται 2χλμ. βορείως του οικισμού.
 • Το εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου.
 • Το εξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου το οποίο γιορτάζει στις 26/10. Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη είναι προστάτες του χωριού και γιορτάζονται στις 21 Μαΐου.


ΚΛΟΚΩΤΟΣ

Ο Κλοκωτός βρίσκεται 7 χλμ. Νότια της Οιχαλίας, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τους Γεωργανάδες και σε άμεση θέα και πρόσβαση από την εθνική οδό Τρικάλων - Λάρισας.

Μπορείτε να επισκεφτείτε:
Πολιτιστικά μνημεία

 • Τον Άγιο Αθανάσιο πολιούχο του χωριού που εορτάζεται στις 2 Μαΐου.


ΓΕΩΡΓΑΝΑΔΕΣ

Οι Γεωργανάδες βρίσκονται στο Νότιο τμήμα της Οιχαλίας και απέχουν από αυτή 4 χιλιόμετρα. Είναι πάνω στην Εθνική οδό και εξυπηρετούνται τακτικά από δρομολόγια του ΚΤΕΛ.

Μπορείτε να επισκεφτείτε:
Πολιτιστικά μνημεία

 • Τον Άγιο Γεώργιο που είναι και πολιούχος και γιορτάζεται στις 23 Απριλίου. Μια εκδοχή είναι πως από εκεί πήρε και το όνομά του το χωριό.

Δήμος Φαρκαδόνας

Η τεχνολογία στο πλευρό του πολίτη.

Σπυρίδων Αγναντής

Επικοινωνία

  info (@) farkadona.gr
  +2433350000
  +2433350018
  Φαρκαδόνα, 42031, Τρίκαλα Θεσσαλίας - Ελλάδα