Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Πρόσκληση Εκδήλωσης προς Τιμήν των Εκτελεσθέντων από τους Ιταλούς στη Φαρκαδόνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Δήμαρχος

το Δημοτικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Φαρκαδόνας

σας προσκαλούν

να τιμήσετε με την παρουσία σας  την εκδήλωση προς τιμήν των εκτελεσθέντων, από τους Ιταλούς και τους συνεργάτες τους,
πατριωτών της Δ.Κ. Φαρκαδόνας του Δήμου μας στις13 Φεβρουαρίου 1943,
που θα  γίνει την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 11.00 το πρωί στο Μνημείο Πεσόντων στη θέση «Βρυκολάκια».
 
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
                                                                                                 Ο Δήμαρχος
                                                                                         Μεριβάκης Αθανάσιος


Για να δείτε το Πρόγραμμα – Πρόσκληση [ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ].

Εβδομήντα τέσσερα (74) χρόνια μετά και για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Δήμος Φαρκαδόνας πραγματοποιεί εκδήλωση-μνημόσυνο τιμώντας την μνήμη των  εκτελεσθέντων πατριωτών από τους Ιταλούς και τους συνεργάτες τους στις 13 Φεβρουαρίου 1943 στη θέση «Βρυκολάκια».


Ιστορικό της μάχης στα «Βρυκολάκια»

Η Φαρκαδόνα ήταν το κέντρο της περιοχής και είχε καθιερωθεί να γίνεται παζάρι κάθε Σάββατο, όπως ακόμη γίνεται και σήμερα. Κάποιοι Ιταλοί στρατιώτες επιδίδονταν συστηματικά σε πλιάτσικο καθημερινά και ειδικά την ημέρα του Σαββάτου, όπου ανεφοδιάζονταν από τη Λαϊκή χωρίς ποτέ να πληρώνουν.
 
Έτσι ένα Σάββατο, στις 6 Φεβρουαρίου 1943, οι Ιταλοί επανέλαβαν την ίδια τακτική. Αυτό εξόργισε για μια ακόμη φορά τους αντιστασιακούς του χωριού. Έτσι μια ομάδα του ΕΛΛΑΣ με αρχηγό τον Κ. Οικονόμου και άτομα της Εθνικής Αντίστασης από το χωριό αποφάσισαν να αντιδράσουν και να τιμωρήσουν τους Ιταλούς.
 
Έπιασαν καρτέρι στη στροφή, στην έξοδο του χωριού στον Προφήτη Ηλία, καθώς πάμε στα Βρυκολάκια, στη θέση «Σκαμνιές» και περίμεναν το απόσπασμα των Ιταλών. Κατά την συμπλοκή σκοτώθηκε ένας Ιταλός, τραυματίστηκαν μερικοί, ενώ έπιασαν και δυο αιχμαλώτους.
Τις επόμενες μέρες στις  7  και  8  Φεβρουαρίου, οι Ιταλοί περικύκλωσαν το χωριό, το «χτύπησαν» αλύπητα και συνέλαβαν 20 από τους επιφανέστερους και πιο επικίνδυνους κατοίκους, τους οποίους μετέφεραν στη Λάρισα.
 
Μόλις έμαθε η ομάδα του Καπετάν Κόζιακα για τα γεγονότα στη Φαρκαδόνα, καταφτάνει στην περιοχή και με συγκροτηματάρχη του ΕΛΛΑΣ Σπύρο Σπυρόπουλο διανυκτερεύει στο χωριό Ελευθεροχώρι.
 
Στη σύσκεψη που έγινε μεταξύ των Ελασιτών, του Κ. Οικονόμου και των ντόπιων αντιστασιακών ο Κόζιακας πρότεινε να στήσουν ενέδρα στα Βρυκολάκια και να χτυπήσουν τους Ιταλούς, αφ’ ενός για να τους τιμωρήσουν και αφ’ ετέρου για να εφοδιαστούν με όπλα και πολεμοφόδια.
 
Έτσι και έγινε. Στις 12 Φεβρουαρίου στήθηκε η ενέδρα σε 7 ιταλικά αυτοκίνητα που έρχονταν από τη Λάρισα με κατεύθυνση τα Τρίκαλα. Οι Ιταλοί 67 τον αριθμό παραδόθηκαν όλοι, ενώ ανάμεσα στα λάφυρα υπήρχαν  και 50 με 60 πολυβόλα με τα ανάλογα πολεμοφόδια.
 
Φυσικά οι Ιταλοί δεν έμειναν άπραγοι. Αντιδρώντας άμεσα την επόμενη ημέρα της μάχης, στις 13 Φεβρουαρίου 1943, εκτέλεσαν  5 από τους 20  ομήρους Φαρκαδόνιους, που είχαν συλλάβει την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Αυτοί ήταν οι :
  1. Μαγαλιός  Γ. Ευθύμιος        Πρόεδρος της Φαρκαδόνας
  2. Θεοδοσίου Δ. Πολυχρόνης   Ιερέας της Φαρκαδόνας
  3. Μεριβάνης  Λ.  Χρήστος
  4. Μεριβάνης  Λ.  Ηλίας
  5. Μέρμηγκας Σ. Θεόδωρος
Μεταξύ τους εκτελέστηκαν και 7 ακόμη, κρατούμενοι στο στρατόπεδο της Λάρισας, οι οποίοι κατάγονταν από την Παρνασίδα.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο