ΦΑΡΚΑΔΟΝΑ
Η Φαρκαδόνα βρίσκεται νοτιοανατολικά του νομού των Τρικάλων, στο τελευταίο άκρο του που συνορεύει με τους νομούς Καρδίτσας και Λάρισας. Είναι κτισμένη στα ριζά του βουνού Ακαμάτη(υψ. 452μ.) που αποτελεί τελευταία κατάληξη των Αντιχασίων. Βρίσκεται σχεδόν στη μέση της Εθνικής οδού Τρικάλων-Λάρισας και πολύ κοντά στις εκβολές του ποταμού Πηνειού. Ο σημερινός οικισμός της Φαρκαδόνας μνημονεύεται για πρώτη φορά την περίοδο της Τουρκοκρατίας με το όνομα Τζιγότι. Ο χρόνος ίδρυσής του δεν είναι γνωστός, ωστόσο αναφέρεται σε απογραφή του 1485,οπότε συμπεραίνουμε ότι ιδρύθηκε πριν από αυτό το έτος. Γνωστότερη μέχρι σήμερα είναι η ονομασία Τσιότι που αν αναλυθεί, χωρίζεται σε δύο μέρη τσι και οτ που σημαίνουν στα τούρκικα χλωρό χορτάρι.
Ο Δήμος Φαρκαδόνας, ο οποίος εξέλαβε το όνομά του από την αρχαία πόλη Φαρκαδών, συστήθηκε στις 31 Μαρτίου 1883 σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα. Η ονομασία επιλέχθηκε ύστερα από έρευνα της αρχαιότητας στα πλαίσια των Μεγάλων Ιδεών του Βασιλέως. Είχε δημιουργηθεί, δηλαδή, ένα γενικότερο κλίμα επιστροφής στο ένδοξο παρελθόν της Ελλάδας με τη χρήση αρχαίων ονομάτων στους Δήμους. Σκοπός της τάσης αυτής ήταν να λησμονηθεί οτιδήποτε θύμιζε την Τουρκοκρατία και να προωθηθεί η εικόνα μιας κλασσικής Ελλάδα. Ως σφραγίδα του δήμου επιλέχθηκε, και υφίσταται ακόμη και σήμερα, η κεφαλήν ίππου, που καθορίστηκε επίσης με Β.Δ., στις 19 Αυγούστου 1883. Το έμβλημα προήλθε από αρχαίο νόμισμα του 480-400π.Χ.
Έδρα του Δήμου ορίστηκε το Μεγάλο Τσιότι. Ο Δήμος περιελάμβανε τα χωριά: Τσιότι Μεγάλο, Τσιότι Μικρό, Ζάρκον, Γριζάνον, Βόριαννη, Κεραμίδι, Βοστίδι, Κλοκωτό, Μπάγια, Γεωργανάδες, Μπάνεσι και Νιοχώρι. Αργότερα συμπεριλήφθηκαν και πλήθος οικισμών και μονών της περιοχής. Το 1886 ζούσαν στο Τσιότι 520 κάτοικοι και λειτουργούσαν σ’ αυτό 4 χάνια, 4 φούρνοι και ένας νερόμυλος με 3 μυλόπετρες. Το 1901 στο Μεγάλο Τζιότι οι κάτοικοι ανήλθαν σε 1.108. Ο Δήμος καταργήθηκε το 1912 και ιδρύθηκε η Κοινότητα Τσιοτίου, μαζί με το συνοικισμό Τσιοτούλι. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1946 ιδρύθηκε Δήμος Τσιοτίου και το 1955 ο οικισμός Τσιότι μετονομάσθηκε σε Φαρκαδόνα και ο Δήμος του σε Δήμο Φαρκαδόνας. Σε αυτόν συμπεριλήφθηκε και ο συνοικισμός Βρυκολάκια.
Τέλος, η μορφή του Δήμου άλλαξε και πάλι με τον «Νόμο Καποδίστρια» του 1997, περί συνένωσης των Κοινοτήτων σε μεγαλύτερους Δήμους. Στον Δήμο Φαρκαδόνας προσαρτήθηκαν οι Κοινότητες: Παναγίτσας, Γριζάνου, Αχλαδοχωρίου, Διασέλλου, Ζάρκου, Πηνειάδας και Κεραμιδίου, οι οποίες ονομάστηκαν δημοτικά διαμερίσματα. Η διοικητική αυτή διαίρεση καταργήθηκε το 2011 και τη θέση της πήρε η σημερινή μορφή του Δήμου, σύμφωνα με το «Πρόγραμμα Καλλικράτης».
Μπορείτε να επισκεφτείτε:
Πολιτιστικά μνημεία
- Τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου
- Την αρχαία πόλη της Φαρκαδόνας
- Το ναό του Απόλλωνα
- Το ναό του Αγ. Νικολάου στα δυτικά της πόλης με τοιχογραφίες του 1612