Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Ενημερωτική εκδήλωση για την ασθένεια «μεταχρωματικό έλκος πλατάνου»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Δήμος Φαρκαδόνας σε συνεργασία με το Δασαρχείο Τρικάλων πραγματοποίησε την Τετάρτη 24/10/2018 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα την ασθένεια «μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου». Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αθανάσιος Μεριβάκης, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων καθώς και εκπρόσωποι διαφόρων φορέων.
 

Η θανατηφόρος ασθένεια, προκαλείται από το μύκητα “Ceratocysis fimbriata f.sp. platani”, ο οποίος προσβάλει μόνο είδη πλατάνου, προκαλώντας τη νέκρωση των δένδρων. Ο μύκητας λειτουργεί ως τραυματοπαράσιτο, μολύνοντας τα δένδρα μέσω των «πληγών» των κλαδιών, του κορμού και των ριζών, καθώς επίσης μπορεί να μεταδοθεί σε ένα υγιές φυτό κατά τη διάρκεια υλοτομικών εργασιών, μέσω μολυσμένων εργαλείων κοπής και μηχανήματα εκσκαφής.

Ο μύκητας μεταδίδεται κυρίως από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, με αποτέλεσμα οι χημικές μέθοδοι αντιμετώπισης της νόσου που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, να μην είναι αποτελεσματικές. Η απολύμανση πριν και μετά τη χρήση των εργαλείων υλοτομίας και επιμελής πλύση των εκσκαφτήκαν μηχανημάτων καθώς και η μη χρήση καυσόξυλων από προσβεβλημένα δένδρα, συμβάλουν στον περιορισμό της μετάδοσης και επέκτασης της νόσου σε υγιή δένδρα.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την ασθένεια και τα μέτρα αντιμετώπισης της πατήστε [ΕΔΩ].

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο