Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Ένταξη του Δήμου Φαρκαδόνας στον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας «Αμφικτυονία»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την 19η Μαρτίου 2016 ο Δήμος Φαρκαδόνας έγινε και επίσημα μέλος του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας «Αμφικτυονία».
 
Η ένταξη αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση του Ομίλου στους Δελφούς, στην οποία παρέστη ως εκπρόσωπος του Δήμου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ηλίας Καραμάνος.
 
Ο Όμιλος συνίσταται κυρίως από Ευρωπαϊκούς και Μεσογειακούς Αυτοδιοικητικούς Οργανισμούς και Ενώσεις αυτοδιοικητικού χαρακτήρα. Ενδεικτικά, μέλη του είναι:
ΕΛΛΑΔΑ
Δήμοι:
Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αγίας Βαρβάρας Αττικής, Αγίου Δημητρίου Αττικής, Αλίμου, Αλμωπίας, Αχαρνών, Δάφνης – Υμηττού, Διονύσου, Δωρίδας, Ιλίου, Καρδίτσας, Λαυρεωτικής, Λοκρών, Λειψών, Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Νέας Προποντίδας, Ορεστιάδας, Παιανίας, Παλαιού Φαλήρου, Πρέβεζας, Πυλαίας – Χορτιάτη, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού, Σκύρου, Σοφάδων, Στυλίδας, Ύδρας, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Φυλής, Χαλκιδέων και Χίου.
 
Ενώσεις: Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).
 
ΚΥΠΡΟΣ
Δήμοι: Κερύνειας, Λάρνακας, Λευκάρων, Λύσης, Μόρφου, Παραλιμνίου, Κοινότητα Βορόκλινης.
 
ΙΤΑΛΙΑ
Δήμοι: Comune Di Bova Marina.
 
Ενώσεις: Comunita Montana della Murgia Tarantina, Comunita Montana Murgia Barese.
 
ΓΑΛΛΙΑ
Δήμος: Commune De Garons.
 
Οι στόχοι του «Ε.Ο.Ε.Σ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ» είναι:
  • Η κοινή δράση και η συνεργασία μεταξύ των μελών του.
  • Ο σεβασμός σε όλα τα επίπεδα των αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Η διευκόλυνση και η προαγωγή της διακρατικής, διασυνοριακής, διαπεριφερειακής και υπερπόντιας συνεργασίας, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής των μελών του.
  • Η υλοποίηση προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε), μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ταμείου Συνοχής.
  • Η υλοποίηση δράσεων εδαφικής συνεργασίας μεταξύ των μελών του και η παροχή υπηρεσιών προς αυτά στο πλαίσιο των καταστατικών του σκοπών, με ή χωρίς την οικονομική συνεισφορά της Ε.Ε.
  • Η συνεργασία με επιστημονικά κέντρα και ιδρύματα που είναι εγκατεστημένα στις χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, με τους θεσμούς της Ε.Ε. και τους Διεθνείς Αυτοδιοικητικούς και μη Οργανισμούς.
  • Η συνεργασία στο πλαίσιο της Μακρο–Περιφερειακής Στρατηγικής Αδριατικής – Ιονίου.
  • Η ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών, προβολής και εφαρμογής επιτυχών πρακτικών μεταξύ των μελών της.
  • Η πρόσβαση στην πληροφόρηση και τη γνώση με την αξιοποίηση τραπεζών δεδομένων, νέων τεχνολογιών και την ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας.
  • Η έρευνα, αναζήτηση, διαφύλαξη, προβολή και αξιοποίηση του συνόλου της πολιτισμικής ταυτότητας των Λαών της Ευρώπης και της Μεσογείου, στην κατεύθυνση της διασφάλισης του διαπολιτισμικού διαλόγου, της ανάπτυξης δεσμών φιλίας, συνεργασίας, σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας.
  • Η ενίσχυση της συμμετοχής του Πολίτη και των φορέων των Τοπικών Κοινωνιών στο πλαίσιο της εδαφικής, οικονομικής και κοινωνικής συνεργασίας μεταξύ των μελών του.
Ο ΕΟΕΣ συμμετέχει σε εταιρικές σχέσεις για την υλοποίηση προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας, ενώ επίσης αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διαχείριση προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Συνεργασίας ως διαχειριστική αρχή σύμφωνα με τους ορισμούς του κοινοτικού δικαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο