Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας στο Δήμο Φαρκαδόνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 ξεκίνησε στο Δήμο Φαρκαδόνας και σε συνεργασία με το ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας το μεταλυκειακό έτος – μαθητεία από το Υπουργείο Παιδείας.
 
Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου από το περασμένο Μάιο είχε εγκρίνει την δημιουργία 20 θέσεων για το θεσμό του μεταλειακού έτους-μαθητείας.
 
Συνολικά 6 απόφοιτοι του ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας, δυο διαφορετικών ειδικοτήτων εδώ και μία εβδομάδα, προσλήφθηκαν και απασχολούνται σε ισάριθμες θέσεις στις υπηρεσίες του Δήμου.
 
Την προσεχή εβδομάδα ολοκληρώνεται η πρόσληψη των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, αφού στις 20 εγκεκριμένες θέσεις οι πέντε αφορούν εκπαιδευόμενους ΙΕΚ-βοηθούς βρεφονηπιοκόμους, που θα απορροφηθούν από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου.
 
Η τάξη μαθητείας διαρκεί εννέα μήνες κατά τους οποίους οι μαθητές εκπαιδεύονται στο χώρο εργασίας (εν προκειμένω Δήμος) με την εποπτεία της σχολικής μονάδας και του Δήμου για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα (7 ώρες ημερησίως), ενώ μία ημέρα την εβδομάδα (7 ώρες ) παρακολουθούν εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας στο σχολείο και στο αρμόδιο Εργαστηριακό Κέντρο.
 
Στα πλεονεκτήματα του θεσμού συγκαταλέγονται η αμοιβή των μαθητών με το 75% του νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομισθίου και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη (συντάξιμος χρόνος) και εργασιακά δικαιώματα, ιδιαίτερα σημαντικές παροχές σε μια εποχή με υψηλά ποσοστά ανεργίας.
 
Επιπλέον, με την ολοκλήρωση της τάξης μαθητείας, ο μαθητής δικαιούται να συμμετέχει σε εξετάσεις πιστοποίησης για τη λήψη αναγνωρισμένου πτυχίου επιπέδου 5 (με βάση το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων), ισότιμο των ΙΕΚ. Να σημειωθεί ότι το πτυχίο των ΑΕΙ είναι πτυχίο επιπέδου 6.
 
Ο θεσμός αφορά κατόχους Απολυτηρίου και Πτυχίου Επαγγελματικού Λυκείου, που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης κι ενδιαφέρονται να αναβαθμίσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, βελτιώνοντας παράλληλα τις προοπτικές τους για εύρεση εργασίας καθώς και αποφοίτους ΙΕΚ.
 
Να αναφέρουμε πως ο θεσμός μεταλυκειακό έτος – μαθητεία, υλοποιείται από το Δήμο Φαρκαδόνας για τρίτη συνεχή χρονιά με υπεύθυνο τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού, Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας και Πολιτισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο