Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Α΄Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν το πρωί του Σαββάτου υπό την παρουσία πλήθους φορέων, επιστημόνων και απλών πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας και έκλεισαν το μεσημέρι της Κυριακής με την ευχή το Β΄ Συνέδριο να διεξαχθεί με ανάλογη συμμετοχή ερευνητών και επιστημόνων και οι εκδηλώσεις που άνοιξαν το Σαββατοκύριακο να εξελιχθούν μελλοντικά σε θεσμό.

Τη διοργάνωση του διήμερου Συνεδρίου που διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Φαρκαδόνας ανέλαβε ο Δήμος Φαρκαδόνας (Πέλιννα), σε συνεργασία με το ιστορικό περιοδικό «Θεσσαλικό Ημερολόγιο» και την ηλεκτρονική εφημερίδα «Κρήνη Live».

Η ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου με το συγκερασμό γνώσεων από διαφορετικά επιστημονικά πεδία αποτέλεσαν το βασικό στόχο των διοργανωτών, οι οποίοι εξέφρασαν τη σιγουριά πως το Συνέδριο θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε θεσμό. Στο Συνέδριο συμμετείχαν 27 επιστήμονες και ιστορικοί με ισάριθμες ανακοινώσεις σχετικές με την αρχαιολογία, την ιστορία, τη λαογραφία, τη φιλολογία, τη γλωσσολογία και την αρχιτεκτονική της περιοχής μας.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε με χαιρετισμό ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Θανάσης Μεριβάκης, ο οποίος εξήρε το έργο όλων εκείνων που συνέβαλλαν για τη διεξαγωγή του. “Πρόκειται για μια μεγάλη διοργάνωση. Ένα συνέδριο που έρχεται να συνδέσει το πολιτιστικό – ιστορικό παρελθόν των χωριών της Φαρκαδόνας με το παρόν. Πραγματικά αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που συνέβαλαν για την διοργάνωση”, σημείωσε ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Θανάσης Μεριβάκης.

Ακολούθως τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος. “Ως Εκκλησία αισθανόμαστε την ανάγκη να συγχαρούμε αυτή την αξιόλογη προσπάθεια. Είναι ένα συνέδριο που σέβεται την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό. Οφείλω να ομολογήσω ότι η πίστη μας συνδέεται με την ιστορία και οφείλουμε να στηρίζουμε τέτοιου είδους προσπάθειες”, σημείωσε ο Σεβασμιότατος.

Αξιόλογο και άκρως σημαντικό χαρακτήρισε στο χαιρετισμό του το συνέδριο ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Τσίγκας. “Οι άνθρωποι που σέβονται την ιστορία και τον πολιτισμό τους έχουν μέλλον. Δεν ξεχνούν και δεν θα ξεχαστούν οι ίδιοι ποτέ”, ανέφερε ο κ. Τσίγκας.

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκαν οι κ.κ. Κώστας Σπανός εκπρόσωπος του περιοδικού “Θεσσαλικό Ημερολόγιο” και η Ελένη Μορέλλα εκπρόσωπος της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Κρήνη Live», οι οποίοι χαιρέτησαν τις εργασίες και μίλησαν για ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός που πρέπει τα επόμενα χρόνια να βρει πολύ περισσότερους μιμητές.

Αντιπροσωπεία του δήμου, Σύνεδροι και συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλιννας στο Πετρόπορο όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα ερείπια της αρχαίας πόλης και να δουν από κοντά τη σημαντικότητα του σημείου, που περιγράφει την πλούσια ιστορία της περιοχής μας από τον κ. Λεωνίδας Χατζηαγγελάκη.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο