Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής από το Δήμο Κιλελέρ στο μνημείο Πεσόντων στη Νίκαια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


«Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΙΝΑΙ, ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο,ΤΙ ΙΕΡΟΤΕΡΟ ΔΙΑΘΕΤΕΙ, ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ».
Εκδήλωση μνήμης και τιμής σε όσους έπεσαν στην Αντίσταση και στο Αλβανικό Μέτωπο, πραγματοποίησε ο Δήμος Κιλελέρ στο μνημείο των Πεσόντων στη Νίκαια.
Πιο συγκεκριμένα: Ο Δήμος Κιλελέρ σε συνεργασία με τις αντιστασιακές οργανώσεις διοργάνωσαν εκδήλωση για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίσταση1941-1944, προς τιμήν των πεσόντων Νικαιωτών στο Αλβανικό Μέτωπο και κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης αλλά και προς τιμήν των 16 εκτελεσθέντων πατριωτών από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής την άνοιξη του 1943 (κατοίκων Ζαγοράς, Πουρναρίου και Φαρκαδόνας). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μνημείο στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στη Νίκαια.

Ήταν τέτοια εποχή το 1943 όταν 16 νέοι από το Πουρνάρι, τη Ζαγορά και τη Φαρκαδόνα συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στα κολαστήρια των τυράννων, δίχως να ξεπουλήσουν ούτε ένα μέρος από τα ακριβά τους ιδανικά, χωρίς να κάνουν ένα βήμα πίσω από τις ιερότερες αρχές τους. Στη συνέχεια, οδηγήθηκαν στον τόπο της θυσίας ξημερώματα μιας μαγιάτικης μέρας. Μεταφέρθηκαν και εκτελέστηκαν ως αντίποινα για τα καίρια πλήγματα που κατάφερναν οι αντιστασιακές ομάδες στα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Μεγάλο το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης αφού κατέδειξε με σαφήνεια σε όλους εμάς ότι άνθρωπος και ελευθερία είναι δύο έννοιες απόλυτα ταυτόσημες, αλληλένδετες και αλληλοσυμπληρούμενες. Κι ότι δεν είναι πιο μεγάλη τιμή για έναν άνθρωπο να προσφέρει ό,τι ιερότερο διαθέτει, αυτήν την ίδια του τη ζωή για την εδραίωση και τη διαιώνιση της ελευθερίας.
Οι δυο από τους δεκαέξι (16) εκτελεσθέντες ήταν Φαρκαδόνιοι. Πρόκειται για τους : Νάτσινα Απόστολο του Χρήστου, ετών 25 Σκύφτα Ηλία του Κων/νου, ετών 20.
Ο Δήμος Φαρκαδόνας εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Καραμάνο Ηλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο