Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Επισκέψεις Δημάρχου Φαρκαδόνας σε μοναστήρια- Πολλές οι ζημιές στην Ι.Μ.Γεννήσεως της Θεοτόκου Οιχαλίας-Άντεξε η Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου Ζάρκου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 
Δύο ιστορικά μοναστήρια του Δήμου Φαρκαδόνας επισκέφθηκε την Παρασκευή 13/3/21, ο Δήμαρχος Σπυρίδωνας Αγναντής.
 
Στο Ζάρκο και στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου η οποία χρονολογείται από τον 15ο αιώνα η εικόνα είναι ότι το μοναστήρι άντεξε από τις σεισμικές δονήσεις και δεν παρουσιάζει ζημιές σε κανένα εσωτερικό ή εξωτερικό σημείο του όπως ανέφερε η ηγουμένη μοναχή Ισιδώρα η οποία και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για το ενδιαφέρον του να επισκεφθεί το μοναστήρι και να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση του η οποία Δόξα το Θεό είναι αρίστη, δείγμα της εξαιρετικής του κατασκευής . Μάλιστα έγινε και μια ιστορική αναδρομή του μοναστηριού και το πως αυτό είναι στην σημερινή του μορφή.
 
Η επόμενη επίσκεψη στην Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου Ορφανού Οιχαλίας είχε εικόνες  θλίψης καθώς το μοναστήρι σχεδόν σε όλες τις κτηριακές του υποδομές έχει υποστεί ζημιές και εσωτερικά και εξωτερικά με ρωγμές, πτώση σοβάδων και τοιχωμάτων και καταστροφές από τους σεισμούς.
 
Ο υπεύθυνος του μοναστηριού π. Πρόδρομος ξενάγησε τον Δήμαρχο σε όλους τους χώρους δείχνοντας τις ζημιές , τόνισε ότι το μοναστήρι είναι αδύνατον να λειτουργήσει και αναμένει το αρμόδιο κλιμάκιο να κάνει τους ελέγχους και να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης. Ο κ. Αγναντής δήλωσε στον μοναχό Πρόδρομο πως ότι περνά από το χέρι του θα το πράξει αν και τόνισε ότι τα μνημεία και οι ναοί που χρονολογούνται μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα είναι αρμοδιότητας της εφορείας αρχαιοτήτων  όπως έχει ανακοινωθεί από την ΕΦΑ Τρικάλων.
 
 
 
 
 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο