Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Επισκέψεις Σκρέκα-Πέτσα-Αγοραστού / Πρώτη ενίσχυση 300.000 ευρώ στον Δήμο Φαρκαδόνας-Οικίσκοι και τροχόσπιτα-Τι συζητήθηκε για τα σχολεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 
Τον Δήμο Φαρκαδόνας και την σεισμόπληκτη κοινότητα του Ζάρκου, επισκέφθηκαν το Σάββατο 6 Μαρτίου 2021, ο Τρικαλινός Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης κ. Στέλιος Πέτσας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός . Επίσης οι Βουλευτές της ΝΔ Τρικάλων κυρία Κατερίνα Παπακώστα και Θανάσης Λιούτας καθώς και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος.
 

Επίσκεψη έκανε και ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος.

Είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Δήμαρχο Φαρκαδόνας Σπυρίδωνα Αγναντή για τις ζημιές  σε οικίες, σχολεία, εκκλησίες και δημοτικά κτίρια τα οποία έφεραν οι δύο ισχυροί σεισμοί που έπληξαν πολλές κοινότητες του Δήμου και για τις συγκεκριμένες δράσεις που  χρειάζεται να γίνουν για την ανακούφιση και στήριξη των κατοίκων.

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σε αίθουσα του Νηπιαγωγείου του Ζάρκου, όπου συζητήθηκαν οι   κατευθύνσεις έτσι ώστε άμεσα να αρχίσουν να λύνονται προβλήματα αναγκών που επείγουν, όπως η στέγαση των ανθρώπων που αδυνατούν να κατοικήσουν στα σπίτια τους, η σίτιση , οι πρώτες αποζημιώσεις , καθώς και τι θα γίνει με τα σχολεία που παρουσιάζουν ζημιές οι οποίες καθιστούν ακατάλληλη την λειτουργία τους.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε πως θα χορηγηθεί η πρώτη ενίσχυση στον Δήμο Φαρκαδόνας ύψους 300.000 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες στους πληγέντες, την Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021. Και όπως τόνισε έχουν δοθεί οδηγίες στους Δημάρχους για την επόμενη οικονομική ενίσχυση.

Για το θέμα της στέγασης , στο Ζάρκο ήρθαν και τροχόσπιτα, ενώ με επιτόπου αυτοψία όλων των εμπλεκομένων , κρατικής μηχανής, περιφέρειας και Δήμου, ξεκίνησαν ήδη από σήμερα εργασίες σε δημοτικό οικόπεδο πολύ κοντά στο κέντρο του χωριού , όπου θα τοποθετηθούν τουλάχιστον 25 οικίσκοι με όλες τις απαραίτητες υποδομές, ρεύμα και νερό.

Σημειώνεται ότι σκηνές έχουν στηθεί από τον στρατό εκτός του Ζάρκου, στο Γριζάνο και την Κρήνη.

Στο θέμα των σχολείων, για το Δημοτικό σχολείο Ζάρκου , αποφασίστηκε με την σύμφωνη γνώμη και του σεισμολόγου κ.  Λέκκα, η συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας να συνεχιστεί στο κτίριο του γυμνασίου του χωριού το οποίο κρίνεται κατάλληλο και αφού πραγματοποιηθούν κάποιες απαραίτητες εργασίες , ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα πως χρειάζεται να αποκατασταθούν γρήγορα οι ζημιές στο δημοτικό σχολείο για να ξαναλειτουργήσει.

Εξετάζονται λύσεις για το δημοτικό σχολείο Διασέλλου καθώς και εκεί η συνέχιση της διδασκαλίας είναι αδύνατη. Θα αποφασιστεί τι θα γίνει για την περίπτωση του Διασέλλου μετά τους νέους ελέγχους που έγιναν (όπως και σε όλα τα σχολεία όπου εντοπίζονται προβλήματα και σε άλλες μονάδες εκπαίδευσης του Δήμου) και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Με ανακοίνωση της το Σάββατο 6/3, το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)  αποφάσισε την οικονομική στήριξη με 100.000 ευρώ των Δήμων Τυρνάβου, Ελασσόνας και Φαρκαδόνας για αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των σεισμοπαθών.

Στο ζήτημα της σίτισης ήδη δίνονται γεύματα από την ΣΜΥ και τον Δήμο Τρικκαίων , αλλά ο Δήμος Φαρκαδόνας ζήτησε άμεσα να δοθεί ενίσχυση για παροχή καθημερινών γευμάτων στους πληγέντες κατοίκους και για όσο διάστημα χρειαστεί.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο