Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.

Ο Δήμος Φαρκαδόνας έχει διαγράψει μια εξαιρετική πορεία στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Με τις δράσεις του, αποτελεί έναν από τους πιο ενεργούς συμμετέχοντες στην κατηγορία των μικρών Δήμων στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο (Golden Participant, Best City Awards, CIVITAS member, κλπ.).

Φέτος ο Δήμος μας στοχεύει σε ακόμα καλύτερη παρουσία στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, με την οργάνωση πολλών Δράσεων, μεταξύ των οποίων κάποιων ιδιαίτερα καινοτόμων. 

Η φετινή  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας έχει το σύνθημα « Ας περπατήσουμε μαζί». Στο πλαίσιο της Εβδομάδας, θα υλοποιηθούν πολυάριθμες δράσεις που σκοπό έχουν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, πράγμα που θα επιτευχθεί με την συνέργεια φορέων του δήμου και εισηγητών με αντίστοιχη εκπαίδευση.

·      Πιο συγκεκριμένα, στις 18/9/2019, ημέρα Τετάρτη θα υλοποιηθεί βιωματικό σεμινάριο (workshop), με εισηγητή εκπαιδευτή σχολής οδηγών, με σκοπό την εκπαίδευση των μεγαλύτερων τάξεων των δημοτικών σχολείων της Φαρκαδόνας στους κανόνες ασφαλούς οδήγησης και κίνησης στους δρόμους. Στην δράση αυτή συμμετέχει και το Αστυνομικό Τμήμα  Φαρκαδόνας.

·      Την Παρασκευή 20/9/2019 και ώρες από 9:00-14:00 θα λάβει χώρα το Street Art Festival στο οποίο θα συμμετέχουν  μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων, Μέσα από την συμμετοχή σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως face panting, εικαστικές παρεμβάσεις, θεατρικά δρώμενα, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την ανάγκη υιοθέτησης κανόνων στην μετακίνηση με όλα τα μέσα μεταφοράς.

·      Τέλος, την Κυριακή 22/9/2019 θα υλοποιηθεί η δράση ¨Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο¨, όπου  η κυκλοφορία των αυτοκινήτων διακόπτεται και επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο σε πεζούς, ποδήλατα και πατίνια. Την ημέρα αυτή θα λάβει χώρα και η καθιερωμένη ποδηλατοβόλτα σε συνεργασία με την Ποδηλατική Ομάδα Φαρκαδόνας.

Κορυφαία στιγμή της διεθνούς παρουσίας του Δήμου Φαρκαδόνας αποτελεί το γεγονός ότι θα βρίσκεται μέσω εκπροσώπου του στις Βρυξέλλες στην τελετή έναρξης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας όπου και θα συνυπογράψει με τους μεγάλους δήμους της Ευρώπης (Λονδίνο, Μαδρίτη, Λισσαβόνα, Βαρκελώνη, Βερολίνο) την Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για την Οδική Ασφάλεια.

Τις δράσεις της Εβδομάδας συνδιοργανώνουν  ο Δήμος Φαρκαδόνας (υπό το συντονισμό του Τμήματος Προγραμματισμού), το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Φαρκαδόνας (έργο συγχρηματοδο-τούμενο από την Ε.Ε.), η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγαλοχωρίου, η Ποδηλατική Ομάδα Φαρκαδόνας, το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας, το Αστυνομικό Τμήμα Φαρκαδόνας.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο