Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Πανηγύρι στη Φαρκαδόνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο εορτασμός της άνοιξης ολοκληρώνεται με το θρησκευτικό πανηγύρι του χωριού μας στις 20 του Μαΐου στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στη περιοχή «Ρουμάνι».Είναι μια γιορτή αφιερωμένη στην ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου. Η κανονική ημέρα της εορτής είναι στις 6 Δεκεμβρίου. Δίπλα από το εξωκλήσι ρέει ο Πηνειός.

Επειδή τις περισσότερες φορές το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου βρίσκεται «πνιγμένο» από τα νερά του Πηνειού ποταμού, που «βγαίνουν» κάθε χειμώνα, αποφασίστηκε από τους κατοίκους και την εκκλησία, από πολύ παλιά, να γίνει μεταφορά της ημέρας της εορτής στις 20 Μαΐου.

Ο εορτασμός του πανηγυριού γινόταν πέντε χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του χωριού, στο εκκλησάκι του Αι Νικόλα, που στην κυριολεξία ήταν και είναι χωμένο μέσα στα πανύψηλα πλατάνια του Ρουμανιού, δίπλα ακριβώς από την κοίτη του Πηνειού.

Σήμερα στο εξωκλήσι γίνεται την παραμονή 19 του Μάη το απόγευμα ο εσπερινός και αρτοκλασία και στη συνέχεια ακολουθούν οι εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού.
Την επόμενη το πρωί στις 20 Μαΐου, ανήμερα της εορτής, γίνεται θεία λειτουργία κάτω στο εξωκλήσι, όπου πλήθος πιστών από το χωριό, αλλά και από τα γειτονικά χωριά παρευρίσκονται. Με το πέρας της λειτουργίας ακολουθεί αρτοκλασία, ενώ στους παρευρισκόμενους προσκυνητές μοιράζονταν κουλούρια, γλυκά, πίτες «στη μνήμη και στη ψυχή των πεθαμένων». Το έθιμο αυτό εξακολουθεί ακόμη και σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο