Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Στο 16ο Πανελλήνιο συνέδριο για τις υγιείς πόλεις συμμετείχε ο Δήμος Φαρκαδόνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 
Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, το 16ο Πανελλήνιο συνέδριο το οποίο είχε σαν θέμα «Υγιείς και ανθεκτικές πόλεις στην περίοδο της κρίσης: Η εφαρμογή των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης μέσω των 6 πολιτικών του Π.Ο.Υ. για τον άνθρωπο». Η φιλοξενία έγινε από τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής και ανάμεσα στους συμμετέχοντες Δήμους ήταν και της Φαρκαδόνας.
Οι Θεματικές Ενότητες του Συνεδρίου αναφέρονταν στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19 και στην προστασία και υποστήριξη της κοινότητας, στους 6 Πυλώνες Πολιτικής των Υγιών Πόλεων και στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, στους στόχους και τις αρχές του Π.Ο.Υ. για την Προαγωγή της Υγείας, την Πρόληψη και τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο, τον Πολιτισμό και την Υγεία, τον Αθλητισμό και την Υγεία, τον τομέα του e-Health.
 
Μεταξύ των ομιλητών ήταν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, των ΟΤΑ-μελών του Δικτύου καθώς και Επιστημονικοί φορείς.
 
Ο προϊστάμενος του τμήματος προγραμματισμού του Δήμου Φαρκαδόνας κ. Κωνσταντίνος Ασίκης , έλαβε μέρος σε στρογγυλή τράπεζα όπου αναλύθηκε το θέμα “H πολιτική του Ευρωπαϊκού Δικτύου, του Ελληνικού Δικτύου και των μελών για τους 17 στόχους την πενταετία 2019-2023”. 
 
Έλαβαν μέρος στην συζήτηση, οι Δήμαρχοι Παπάγου-Χολαργού, Καρύστου και εκπρόσωποι των Δήμων Φαρκαδόνας, Ιλίου, Αλεξανδρούπολης, Αιγάλεω και Αγίων Αναργύρων-Καματερού.
Ο κ. Ασίκης από την πλευρά του Δήμου Φαρκαδόνας, μίλησε για την υγιή γήρανση και μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής
 
«Να πω κάτι για την επιστήμη της χωροταξίας επειδή προερχόμαστε από την τοπική Αυτοδιοίκηση. Κακώς η επιστήμη της χωροταξίας στην Ελλάδα, είναι συνυφασμένη μόνο με δρόμους , δηλαδή  μόνο για τους μηχανικούς. Η χωροταξία είναι η επιστήμη της Βιώσιμης ανάπτυξης. Παντού διεθνώς, είναι μια  επιστήμη με κοινωνικό χαρακτήρα, με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, η οποία εισάγει την παράμετρο της οικονομικής ανάπτυξης και χρησιμοποιεί εργαλεία μηχανικής. Οι χωροτάκτες είναι σε μια επιστήμη η οποία μπορεί να δώσει πάρα πολλά, στο κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης.
 
Σε σχέση με την γήρανση, για να μπορείς να ασκείς πετυχημένη πολιτική, πρέπει να βάλεις τον εαυτό σου, στην θέση εκείνου τον οποίο θέλεις να εξυπηρετήσεις. Αν εγώ λοιπόν ήμουνα ένας ηλικιωμένος για παράδειγμα 80 ετών, τι θα ήθελα;
 
Θα ήθελα η πόλη μου να έχει ένα καλό μικροκλίμα. Εδώ το μυαλό μας πάει στις φυτεύσεις.
 
Θα ήθελα να έχει η πόλη μου  λιγότερους θορύβους. Να μειωθούν οι ηχορυπογόνες δραστηριότητες.
 
Θέλω να έχω ένα πάρκο να πηγαίνω και να συναντάω τους άλλους.
 
Θέλω την προσβασιμότητα. Ότι ισχύει για τους ΑμΕΑ, ισχύει και για τους ηλικιωμένους. Δηλαδή ομαλά πεζοδρόμια κ.λ.π
 
Θέλω άνετα καθίσματα στις στάσεις του λεωφορείου.
 
Θέλω διάβαση η οποία θα μου δίνει τον απαραίτητο χρόνο να περάσω απέναντι.
 
Θέλω νησίδα σε έναν φαρδύ δρόμο για να μπορέσω να κάνω και μια στάση όταν θέλω να περάσω έναν φαρδύ δρόμο.
 
Απλά πράγματα που δεν χρειάζονται χρήματα αλλά τρόπο και σκέψη υλοποίησης.
 
Θέλω να είμαι ασφαλής όταν κυκλοφορώ το βράδι, άρα πρέπει να υπάρχει φωτισμός στον δρόμο.
 
Θέλω να περπατάω, σε πεζοδρόμους , μπορώ να κάνω και ποδήλατο άρα να έχουμε και ποδηλατόδρομους.
 
Θέλω αθλητικό πάρκο να μπορώ να το χρησιμοποιώ και να μην το καταλαμβάνουν διάφοροι και να μην  υπάρχει ασφάλεια.
Θέλω να πιω νερό όταν περπατάω στον δρόμο, άρα να υπάρχουν κάποιες δημόσιες βρύσες.
 
Θέλω να πάω στην τουαλέτα, άρα καθαρές δημόσιες τουαλέτες.
 
Θέλω να είναι καθαρός ο δρόμος γιατί είναι επιρρεπής στις ασθένειες, ο αέρας που αναπνέω.
 
Θέλω μέσα μεταφοράς τα οποία να αντέχουν τα οικονομικά μου, άρα τιμολογιακή πολιτική στα μέσα μεταφοράς για την τρίτη ηλικία.
Και επίσης συχνά δρομολόγια, δεν μπορώ να περιμένω με τις ώρες στην στάση.
 
Θέλω οι δράσεις, πολιτιστικές και άλλες να είναι κοντά και όχι να διασχίζω ολόκληρη την πόλη μου για να πάω σε ένα ΚΑΠΗ για παράδειγμα.
 
Θέλω και εγώ να συμμετέχω σε εθελοντικά προγράμματα. Να μου δώσετε και εμένα γιατί μπορώ να προσφέρω.
 
Θέλω να έχω την δυνατότητα να παρακολουθώ τις ειδήσεις . Δεν σημαίνει ότι επειδή είμαι μεγάλος δεν έχω σχέση έστω τυπική με την διαδικτυακή πληροφορία»
Ο κ. Ιωάννης Νάκας στέλεχος του τμήματος προγραμματισμού του Δήμου Φαρκαδόνας, παρουσίασε το θέμα Healthy Cities του Ευρωπαϊκού προγράμματος “URBACT III” επισήμανε από την πλευρά του μεταξύ άλλων τα παρακάτω¨
 
«Το project Healthy Cities προτείνει τη δημιουργία ενός δικτύου πόλεων με στόχο να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τη σχέση μεταξύ υγείας και αστικού περιβάλλοντος, να αναπτύξουν πολιτικές που εστιάζουν στην συνεχή βελτίωση της κατάστασης της υγείας του πληθυσμού των πόλεων καθώς και να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις αυτών των πολιτικών στην υγεία. Οι πόλεις μπορούν να μελετήσουν δράσεις μέσα από την σκοπιά των διαφορετικών απόψεων, ιδεών και πολιτικών αλλά η παγκόσμια προοπτική για την υγεία προβλέπει ένα κοινό πλαίσιο που θα επιτρέπει την χρήση μια κοινής μεθοδολογίας.
 
Το έργο θα εκτελεστεί από τον Μάιο του 2020 έως τον Μάιο του 2022.
 
Μέσα από την υλοποίηση του έργου, οι εταίροι:
  • Θα κατανοήσουν το ρόλο τους στον τομέα της Υγείας.
  • Θα αναπτύξουν ένα πιο υγιές περιβάλλον.
  • Και θα προωθήσουν τη Διακυβέρνηση της υγιούς ανάπτυξης
Το project αποτελείται από 9 εταίρους με επικεφαλή εταίρο το VIC της Ισπανίας, ενώ οι υπόλοιποι εταίροι μαζί με την Φαρκαδόνα είναι η πόλη Πάρνου (Εσθονία), η πόλη Φαλέρνα (Ιταλία), η πόλη Ανικστσιάι (Λιθουανία), ο δήμος Λουλέ (Πορτογαλία), η πόλη Αλφεν αν ντεν Ράιν (Κάτω Χώρες), η πόλη Μπράντφορντ (Ηνωμένο Βασίλειο) και η Πολεοδομική Αρχή της Μάλτας.
 
Η πόλη της Φαρκαδόνας θα σχεδιάσει δράσεις μικρής κλίμακας και δράσεις και μέτρα βιώσιμης κινητικότητας, μόνιμα ή εποχιακά.
 
Η πλειονότητα αυτών των δράσεων ενσωματώνεται στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, στην οποία ο Δήμος έχει μακρά παράδοση και συμμετέχει ως Golden Participant και ως μέλος του δικτύου CIVITAS.
 
Ένας από τους στόχους της Φαρκαδόνας μέσω του Προγράμματος είναι η Προώθηση του περπατήματος, της ποδηλασία, κ.λπ. ως τις προτιμώμενες επιλογές αστικής κινητικότητας, συμβάλλοντας στην Yγεία μέσω της σωματικής άσκησης και του φιλικού προς το περιβάλλον χαρακτήρα της.
Επιπλέον, θέλει  να συνδέσει τις απομονωμένες περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου, προωθώντας μια συνεκτική και ισορροπημένη επικοινωνία και εξυπηρέτηση των πολιτών της.
Να δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια της αστικής κινητικότητας, συμβάλλοντας στην αστική υγεία μέσω της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων.
 
Να βελτιώσει την ψυχολογική ευημερία των πολιτών μέσω δράσεων που εστιάζουν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με ζητήματα υγείας, πρόληψη ασθενειών (π.χ. καλύτερη σύνδεση με γιατρούς και νοσοκομεία, από κινητές μονάδες, εποχιακές δράσεις ελέγχου υγείας) και ενημερωτικές εκστρατείες για άλλα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα.
 
Συμπερασματικά, το πρώτο βήμα  μας είναι:
 
Η βελτίωση της συνδεσιμότητας των απομακρυσμένων περιοχών του Δήμου με τις κύριες υπηρεσίες των δυο μεγάλων αστικών κέντρων (Φαρκαδόνα, Οιχαλία).
 
Το δεύτερο βήμα είναι η βελτίωση της συνδεσιμότητας της πόλης της Φαρκαδόνας με τις μεγάλες γειτνιάζουσες πόλεις.
 
Συνεπώς, το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης στοχεύει στη συνδεσιμότητα της πόλης με τις τοπικές υπηρεσίες της αλλά και με την ευρύτερη περιοχή, καθώς και στη βελτίωση του τρόπου ζωής των πολιτών της για την πρόληψη ζητημάτων ψυχικής υγείας. Η Φαρκαδόνα θα εργαστεί Deep Dive σχετικά με τη Συνδεσιμότητα και την Κινητικότητα, για να αναπτύξει νέες δυνατότητες και να συμβάλλει στις πιο επείγουσες προκλήσεις, υποστηρίζοντας το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης της»
 
Από την πλευρά της η Δήμητρα Παπαστεργίου, στέλεχος του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Φαρκαδόνας, μίλησε για τον ρόλο της ψυχολογικής υποστήριξης και της φυσικής δραστηριότητας στην ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών και ποιος ο ρόλος των Δήμων σε αυτό.
 
“Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο καρκίνος αφορά εκατομμύρια ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Οι ψυχολογικές ανάγκες ιδιαίτερα στην αρχή της νόσου, δεν αντιμετωπίζονται το ίδιο συγκριτικά με τις  με τις σωματικές από το ιατρικό προσωπικό.
 
Ακόμη κι αν οι ασθενείς παρουσιάζουν μια πτώση στην φυσική τους δραστηριότητα λόγω των φαρμάκων που λαμβάνουν. Θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι δεν είναι όλοι οι ασθενείς “υποψήφιοι για θάνατο” καθώς ανάλογα με την μορφή και την πορεία του καρκίνου υπάρχουν πολλοί επιζήσαντες»,  τόνισε ανάμεσα στα άλλα.
 
Επομένως η σωματική και πνευματική υγεία των ανθρώπων με καρκίνο μπορεί να βελτιωθεί με διάφορους τρόπους με την φυσική και ψυχοκοινωνική δραστηριότητα να έχουν σημαίνοντα ρόλο, μέσα από την συμμετοχή των ασθενών σε προγράμματα άσκησης και συμβουλευτικής” τόνισε ανάμεσα στα άλλα.
 
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο