Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Συνεδρίαση 1ου Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων Δήμου Φαρκαδόνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Δήμος Φαρκαδόνας προχώρησε για πρώτη χρονιά στη λειτουργία του «Δημοτικού Συμβουλίου των Εφήβων, κατά τα πρότυπα των θεσμών της Βουλής των Εφήβων και της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας». Η όλη δράση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Προεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου και της Αντιδημαρχίας Παιδείας. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στις 18:00 στο Δημαρχείο Φαρκαδόνας σε δημόσια πανηγυρική εκδήλωση, ενώ το κοινό απαρτιζόταν από πολίτες, μέλη του Δημοτικού μας Συμβουλίου, των Τοπικών Συμβουλίων, καθηγητές, διευθυντές Γυμνασίων και Λυκείων και γονείς των μαθητών.

Το εγχείρημα της δημιουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων είναι ιδιαίτερο και η πρόκληση μεγάλη ενώ, όπως αποδείχτηκε, τα οφέλη  πολλαπλά για όλους μας. Έτσι:

Οι  μαθητές:
α. Είχαν  τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους, να μοιραστούν τις ιδέες και τις ανησυχίες τους, να καταθέσουν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους.
β. Καθώς οι απόψεις τους ακούστηκαν δημόσια, έγινε ένα πρώτο βήμα για να ευαισθητοποιηθούν  σε συμπεριφορές που προάγουν το ρόλο του υπεύθυνου και ενεργού πολίτη, ένα ρόλο που στην επερχόμενη ενηλικίωσή τους θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.
γ. Τους  δόθηκε η δυνατότητα να έρθουν  σε επαφή και να γνωρίσουν βασικές αρχές του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και ιδιαίτερα αρχές της τοπικής διακυβέρνησης και συμμετοχής.
δ. Μαζί με τα παραπάνω να προσθέσουμε τα διδακτικά οφέλη από την χρήση τόσο του προφορικού όσο και του γραπτού λόγου.

Ο  Δήμος:  
α. Αποκτήσαμε  τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε τις πραγματικές ανάγκες και τους προβληματισμούς των εφήβων, ώστε να μπορούμε προσαρμόσουμε ανάλογα τις «πολιτικές» μας στα θέματα αυτά.
β. Επιδίωξή μας είναι, μέσα από τέτοιου είδους δράσεις, να δημιουργηθεί μια νέα γενιά ευαισθητοποιημένων και συνειδητοποιημένων ανθρώπων, που σύντομα θα κληθεί να αναλάβει πραγματική δράση στα κοινά του τόπου, είτε μέσω δημοκρατικών διοικητικών θεσμών, είτε μέσω θεσμοθετημένων οργανώσεων εθελοντικής προσφοράς.

Στην θέση του προεδρείου και συντονιστής της διεξαγωγής του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων ήταν ο Πρόεδρος κ. Ηλίας Καραμάνος πλαισιωμένος από τον Δήμαρχο Φαρκαδόνας κ. Θανάση Μεριβάκη και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Κοσμά.

Το Συμβούλιο αποτελούνταν από 27 μέλη, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου δημότες και κάτοικοι του Δήμου Φαρκαδόνας. Ο αριθμός των μαθητών, επιμερισμένος με ελαφρώς μεγαλύτερη βαρύτητα στους μαθητές Λυκείου, διαμορφώθηκε για το κάθε σχολείο ως εξής:
Γ.Ε.Λ. Φαρκαδόνας: 5 μαθητές
Γ.Ε.Λ. Οιχαλίας: 5 μαθητές
ΕΠΑ.Λ. Φαρκαδόνας: 5 μαθητές
Γυμνάσιο Φαρκαδόνας: 4 μαθητές
Γυμνάσιο Οιχαλίας: 4 μαθητές
Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου: 4 μαθητές
Το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου περιλήφθηκε στα συμμετέχοντα σχολεία για το σκέλος που αφορά την φοίτηση σε αυτό μαθητών οι οποίοι είναι δημότες και κάτοικοι του Δήμου Φαρκαδόνας.

Οι 27 Έφηβοι Δημοτικοί Σύμβουλοι σε ρόλους Διοίκησης, Αντιπολίτευσης και Κοινωνίας των Πολιτών μίλησαν για περιβαλλοντικές δράσεις, όπως η ανακύκλωση, η καθαριότητα, η δενδροφύτευση κ.λπ., για τον Εθελοντισμό στο Σχολείο και στον Δήμο, για την Παιδεία και τον Αθλητισμό, για την Ανεργία και την Επαγγελματική Αποκατάσταση. «Ανέβηκαν στο βήμα» παίρνοντας το λόγο και κατάφεραν τις εφηβικές τους σκέψεις και προβληματισμούς να τα μετατρέψουν σε πολιτικά αρθρωμένες προτάσεις με περίσσεια ήθους, ευπρέπειας, πολιτισμού αλλά πάνω από όλα ρεαλισμού. Και κατάφεραν με τις εφηβικές τους σκέψεις να αποδείξουν περίτρανα πώς πρέπει να είναι ο ενεργός πολίτης. Αξίζει να θυμηθούμε τη γνώμη ενός πολύ σημαντικού ανθρώπου, του Νέλσων Μαντέλα: « Η παιδεία είναι το πιο ισχυρό όπλο για να αλλάξεις τον κόσμο».

Στους συμμετέχοντες δόθηκε τιμητικός έπαινος καθώς και αναμνηστική πλακέτα για το κάθε σχολείο.

Δείτε [ΕΔΩ] αναλυτικά τα πρακτικά των εισηγήσεων του 1ου Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων.
Φωτογραφικό υλικό από Θοδωρή Λακιάρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο