Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Δημιουργία Κέντρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στο Δήμο Φαρκαδόνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Δήμος Φαρκαδόνας και η αρμόδια Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Πρασίνου σε συνεργασία με το Τμήμα Προγραμματισμού, θέτουν το περιβάλλον σε πρώτη προτεραιότητα, εφαρμόζοντας όλες τις σύγχρονες πολιτικές ανακύκλωσης.
 
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Φαρκαδόνας και της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στην περιοχή μας.
 
Το Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης αποτελείται από αυτόματα μηχανήματα ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας, για την ανακύκλωση των πλαστικών, μεταλλικών και γυάλινων συσκευασιών, καθώς και από ειδικό εξοπλισμό για την ανακύκλωση άλλων υλικών συσκευασίας (όπως χαρτί, πολυστρωματικές χάρτινες συσκευασίες, πλαστικές σακούλες κ.α.).
 
Στα Κέντρο αυτό, οι δημότες επιστρέφουν τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες και αυτόματα τους αποδίδεται – με χρήση των υψηλής τεχνολογίας μηχανημάτων- απόδειξη με το αναλογούν ανταποδοτικό κίνητρο, ενώ παράλληλα τους παρέχονται και επιπλέον προσφορές-κίνητρα ως επιβράβευση για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης (όπως μεγάλα δώρα διαγωνισμών, δειγματοδιανομές, εκπτωτικά κουπόνια κ.α.). Σημειώνεται, ότι οι δημότες έχουν την επιλογή είτε να παραλάβουν την απόδειξη ανταποδοτικού κινήτρου για δωρεάν αγορές σε συνεργαζόμενα καταστήματα είτε αυτόματα να δωρίσουν το ποσό του ανταποδοτικού κινήτρου υπέρ της ενίσχυσης κοινωνικών σκοπών, μέσω του Συστήματος Συγκέντρωσης Κοινωνικού Κεφαλαίου.
 
Στα βασικά πλεονεκτήματα συγκαταλέγονται :
  • η παροχή ανταποδοτικού κινήτρου προς τους καταναλωτές, που οδηγεί σε πολύ υψηλή συμμετοχή των δημοτών και ανάκτηση πολύ σημαντικών ποσοτήτων (αφού οι πολίτες έχουν ένα σημαντικό επιπλέον κίνητρο 0,03€ για κάθε συσκευασία που ανακυκλώνουν),
  • η χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, που επιτυγχάνει τόσο αξιόπιστη Διαλογή στην Πηγή (με καθαρότητα υλικού 100%), όσο και επεξεργασία των συσκευασιών στην Πηγή (με μείωση όγκου έως 90%),
  • η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών (μέσω της παροχής του ανταποδοτικού κινήτρου),
  • η δυνατότητα Εφαρμογής Προγραμμάτων στοχευμένων σε ειδικές κοινωνικές ομάδες (όπως π.χ. Διενέργεια Διαγωνισμών Ανακύκλωσης για μαθητές ή για τους δημότες ενός Δημοτικού Διαμερίσματος κλπ),
  • η ενίσχυση Κοινωνικών Σκοπών (μέσω της δωρεάς του ανταποδοτικού κινήτρου υπέρ κοινωνικών σκοπών),
  • αλλά και η διαφάνεια και αξιοπιστία (αφού μέσω της on line σύνδεσης των Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης υπάρχει άμεση καταγραφή, συλλογή αλλά και αποστολή όλων των στατιστικών στοιχείων.
Ο Αντιδήμαρχος

Κοσμάς Γ. Κωνσταντίνος

 

 

[spvideo]https://youtu.be/02aajPOMMXg[/spvideo]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο