Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Έκδοση ψηφίσματος στήριξης πανελλήνιας εκστρατείας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας με στόχο να περιοριστεί το κάπνισμα και σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει ξεκινήσει μια πανελλήνια εκστρατεία με στόχο να περιοριστεί το κάπνισμα και σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους για δύο λόγους:

  1. Για να περιοριστεί η ελευθερία του καπνίσματος και έτσι να μην υπάρχουν αρνητικά παραδείγματα στη νέα γενιά για την κοινωνική αποδοχή αυτής της ανθυγιεινής συνήθειας και για να μην ενοχλούνται και επιβαρύνονται οι μη καπνιστές, ιδίως όσοι βρίσκονται στις μικρές ηλικίες αλλά και οι μεγαλύτεροι.
  2. Για να μειωθεί η τοξική ρύπανση στους δημόσιους χώρους από τα αποτσίγαρα. Τα αποτσίγαρα δεν είναι απλά σκουπίδια. Περιέχουν περισσότερες από 4000 τοξικές ουσίες, αποτελούν το μεγαλύτερο ρυπαντή στις παραλίες και τη θάλασσα, δεν είναι βιοδιασπώμενα και για την αποδόμησή τους χρειάζονται έως και 15 χρόνια.
Παγκοσμίως, παράγονται 6 τρις αποτσίγαρα το χρόνο, από τα οποία τα 4,5 πετάγονται σε δημόσιους χώρους. Στη χώρα μας ο αριθμός των αποτσίγαρων υπολογίζεται σε 20 δις, αριθμός ο οποίος μεταφράζεται σε 3.500 τόνους, με το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών να πετάγεται σε δρόμους, πάρκα, παραλίες κλπ. Στις μεγάλες πόλεις θεωρείται το υπ’ αριθμόν ένα σε ποσότητα απόβλητο που συλλέγουν τα συνεργεία καθαρισμού των δήμων, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το κόστος διατήρησης της καθαριότητας, επιβαρύνοντας οικονομικά τους Δήμους.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με το υπ’ αριθμ. 59/26-7-2016 έγγραφό της και προς το Δήμο Φαρκαδόνας, ζητάει τόσο από το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και από το Δήμαρχο προσωπικά, να πρωταγωνιστήσουν στην καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών για τις ανθυγιεινές συνέπειες του καπνίσματος και της απόρριψης στο περιβάλλον των αποτσίγαρων, απευθυνόμενοι στους φίλους καπνιστές και ζητώντας τους να περιορίσουν την καπνιστική συνήθεια τους στους δημόσιους ανοικτούς χώρους και ιδαιτέρως σε σημεία που παίζουν και αθλούνται μικρά παιδιά και νέοι, καθώς και σε πλατείες και άλση όπου οι δημότες συχνάζουν για αναψυχή. Τέλος καλεί τη Δημοτική Αρχή να υιοθετήσει σχετικό ψήφισμα.
 
Το δημοτικό συμβούλιο Φαρκαδόνας σε συνεδρίασή του στις 30/08/2016 μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του προέδρου, το υπ’ αριθμ. 59/26-7-2016 έγγραφο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας καθώς και το σχέδιο ψηφίσματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, προχώρησε ομόφωνα στην έκδοση του κάτωθι ψηφίσματος το οποίο αφορά την πανελλήνια εκστρατεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας με στόχο να περιοριστεί το κάπνισμα και σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους, ήτοι:
                                                                                                                                    
                                                                                                         ΨΗΦΙΣΜΑ

“Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φαρκαδόνας δηλώνει την πρόθεσή του να συμμετάσχει ενεργά στην εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση των δημοτών σχετικά με την ανάγκη οι δημόσιοι χώροι να είναι ελεύθεροι από καπνό και να μην μολύνονται από τα αποτσίγαρα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο καλούμε τους φίλους καπνιστές να αποφύγουν το κάπνισμα σε:
  • παιδικές χαρές
  • πλατείες
  • άλση
  • δασύλλια
  • χώρους άθλησης
  • καλοκαιρινά θέατρα και κινηματογράφους
  • στάσεις αναμονής για επιβίβαση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Επίσης τους καλούμε να μην πετάνε τα αποτσίγαρα στους παραπάνω προαναφερόμενους χώρους, ούτε στα πεζοδρόμια ή τους δρόμους. Το αποτσίγαρο δεν είναι απλά ένα μικρό σκουπίδι, είναι ένα τοξικό απόβλητο που βλάπτει τον άνθρωπο και το περιβάλλον, ενώ προκαλεί άσκοπη οικονομική επιβάρυνση στο Δήμο.

Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε μια μικρή αλλαγή στη συμπεριφορά μας, για να προφυλάξουμε τα παιδιά μας, να σεβαστούμε την υγεία των συμπολιτών μας, να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να διατηρήσουμε το Δήμο μας καθαρό.”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο