Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Εκπαιδευτική-Ψυχαγωγική Ημερίδα “Ρομποτική & Ανακύκλωση”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Δήμος Φαρκαδόνας σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό STEM Education πρόκειται να διοργανώσει Εκπαιδευτική – Ψυχαγωγική Ημερίδα Ρομποτικής, με θέμα την ανακύκλωση, για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής μας. Η συγκεκριμένη δράση τελεί υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού & Πρασίνου, την υποστήριξη του Τμήματος Προγραμματισμού και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Τρικάλων και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της.
 
Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 από τις 11:00 – 19:00 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Φαρκαδόνας και 2ο Δημοτικό Σχολείο Οιχαλίας.
 
Σκοπός της δράσης η διάδοση της εκπαιδευτικής μεθοδολογίας STEM και των διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής WRO Hellas, καθώς επίσης η ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των μαθητών.
 
Το STEM είναι ένα πρόγραμμα σπουδών που βασίζεται στην ιδέα της ταυτόχρονης εκπαίδευσης των μαθητών στους 4 κλάδους – φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά – μέσω μιας διεπιστημονικής και εφαρμοσμένης προσέγγισης. Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάζεται ακολουθώντας τα πρότυπα κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου (MIT, Carnegie Mellon, Tufts, κ.ά.).
 
Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκπαιδευτικές δράσεις για τα παιδιά του Δήμου μας:
 
1) Νέοι Μηχανικοί για παιδιά Α – Γ δημοτικού. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Νέοι Μηχανικοί είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού και τους δίνει τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν σε μικρούς επιστήμονες. Με στόχο πάντα να δώσουν τη λύση σε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να αξιοποιούν τις δεξιότητές τους. Κατασκευάζοντας απλά αλλά και περίπλοκα μοντέλα, οι μικροί μηχανικοί μαθαίνουν πειραματικά τη χρησιμότητα των «Απλών Μηχανών» (γρανάζια, τροχαλίες, μοχλοί, τροχοί και άξονες) και εξοικειώνονται με τη λειτουργία μηχανισμών που συναντούν στο περιβάλλον τους καθημερινά.
 
2) Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική με WeDo για παιδιά Δ – ΣΤ δημοτικού Το πρόγραμμα Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού, όπου μέσω της ομαδικής δραστηριότητας γύρω από την κατασκευή ενός ρομποτικού μοντέλου που αλληλεπιδρά με τον αληθινό κόσμο σε πραγματικό χρόνο, τα παιδιά ζουν μια συναρπαστική και ψυχαγωγική εμπειρία. Κάθε κατασκευή διαθέτει «τεχνητή νοημοσύνη Η πραγματοποίηση όλης αυτής της διαδικασίας εμπλέκει τα παιδιά σε πρακτική, ενεργητική, ομαδική εργασία διερευνητικού & πειραματικού χαρακτήρα (πρώιμοι επιστήμονες), τα βοηθά να κατακτήσουν τη μάθηση, τη γνώση αλλά και γλωσσικές δεξιότητες, μέσω της διατύπωσης ερωτήσεων, αναζήτησης μοτίβων, επιλογής στρατηγικών και της διατύπωσης συμπερασμάτων. Ειδικά για την συγκεκριμένη δραστηριότητα, τα παιδιά θα κατασκευάσουν ένα απορριμματοφόρο το οποίο θα ταξινομεί τα απορρίμματα σε ανακυκλώσιμα και μη με τη χρήση των φυσικών ιδιοτήτων των αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένου του σχήματος και του μεγέθους τους.
 
Στο τέλος της δράσης θα δοθεί αναμνηστικό δώρο “LEGO Education” στον κάθε μαθητή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο