Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Let’s do it Greece 2016 – Δράσεις Σχολείων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φέτος, για πρώτη φορά, ο Δήμος Φαρκαδόνας συμμετείχε, στα πλαίσια της Πανελλήνιας Εθελοντικής Καμπάνιας «Let’s do it Greece 2016» στη Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού. Πρόκειται για μια εβδομάδα δράσεων με τη συμμετοχή της σχολικής κοινότητας, με σκοπό να υιοθετηθεί ο σχολικός χώρος ως πεδίο δράσης καθαρισμού και βελτίωσης του περιβάλλοντος και να αναπτυχθεί στους μαθητές η εθελοντική συνείδηση.
Το Let’s do it ξεκίνησε από την Εσθονία εμπνέοντας ομάδες και ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Διαδόθηκε σε πολλές χώρες όπου ομάδες εθελοντών μιμήθηκαν την ιδέα αυτή καθαρίζοντας τη χώρα τους σε μια  μέρα. Μαζί τους και η Ελλάδα όπου προσάρμοσε ανάλογα τον τίτλο με το  «Let’s do it Greece».  Το 2014 για πρώτη φορά επιχειρήθηκε η ενεργός συμμετοχή των μαθητικών κοινοτήτων της χώρας μας στην εθελοντική αυτή εκστρατεία. Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας καθιερώθηκε  η «Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού Let’s do it Greece».

Η πρόταση του Δήμου, δια της αρμόδιας Αντιδημαρχίας Παιδείας, για συμμετοχή της σχολικής κοινότητας στην εβδομάδα εθελοντισμού βρήκε ανταπόκριση από σχολεία και εκπαιδευτικούς που με ενθουσιασμό οργάνωσαν δράσεις καθαρισμού και αισθητικής αναβάθμισης του σχολικού χώρου πλούσιες σε φαντασία και πρωτοτυπία. Στην προσπάθεια αυτή ο Δήμος συνέδραμε τα σχολεία παρέχοντας τα σακούλες ανακυκλώσιμων – απορριμμάτων, γάντια και “πολύχρωμα” άνθη – φυτά.

Τα σχολεία που συμμετείχαν είναι : Δημοτικό Σχολείο Ταξιαρχών, 2ο Δημοτικό Σχολείο Φαρκαδόνας, 2ο Δημοτικό Σχολείο Οιχαλίας, Δημοτικό Σχολείο Ζάρκου, Δημοτικό Σχολείο Πετρωτού και Δημοτικό Σχολείο Σερβωτών. Παρατίθενται στη συνέχεια, στιγμιότυπα από τις δράσεις που μοιράστηκαν μαζί μας τα σχολεία.

Δημοτικό Σχολείο Ταξιαρχών

Το σχολείο συμμετείχε με ποικίλες δράσεις στη «Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού Let’s do it Greece 2016» επιθυμώντας κυρίως να μεταλαμπαδεύσει στους μαθητές τις αξίες του εθελοντισμού αλλά και την άσκηση της κριτικής σκέψης καθώς και την ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά.
Οι δράσεις :
  • Οι μαθητές ενημερώθηκαν γενικά για τη δράση «Let’ s do it» για τους στόχους της εβδομάδας αυτής αλλά και για την αξία του εθελοντισμού.
  • Οι Α’ και Β’ τάξεις «Μ’ αρέσει, δεν μ’ αρέσει στον τόπο του Σχολείου μου». Οι μαθητές, συνοδεία των δασκάλων τους Βασίλειο Γεωργολόπουλο, Κων/να Γκότζια και Δημήτριο Τέλιο, περιηγήθηκαν στο χωριό εντοπίζοντας σημεία που τους άρεσαν αλλά και σημεία που υποβαθμίζουν τον χώρο. Τα φωτογράφησαν και κατόπιν, επιστρέφοντας στο σχολείο, έγινε παρουσίαση των φωτογραφιών, καταγράφηκαν τα σχόλια των παιδιών, εντοπίστηκαν ευθύνες και έγιναν προτάσεις βελτίωσης.
  • Η Γ’ τάξη με τον δάσκαλό τους Νικόλαο Μιχαλόπουλο ανέλαβε τον καλλωπισμό του αύλειου χώρου τους σχολείου φυτεύοντας πικροδάφνες κατά μήκος μέρους της περίφραξης και εποχιακά φυτά προσφορά του Δήμου Φαρκαδόνας.
  • Οι Δ’, Ε’, και Στ’ τάξεις με τους εκπαιδευτικούς τους Αθανάσιο Τριανταφύλλου, Δημουλά Μαρία, Ευαγγελία Κουτσή και Τσιάκα Ζωή ανέλαβαν να καθαρίσουν κεντρικές οδούς του χωριού δίνοντας έτσι και στους ενήλικες ένα παράδειγμα προς μίμηση.
Παρών στις δράσεις ήταν και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Φαρκαδόνας, Κωνσταντίνος Κοσμάς.

2ο Δημοτικό Σχολείο Φαρκαδόνας

Οι μαθητές  πραγματοποίησαν, με τη βοήθεια των δασκάλων, δράσεις  μαθαίνοντας να συνεργάζονται, να νοιάζονται για το περιβάλλον, διαδίδοντας και προωθώντας το μήνυμα του εθελοντισμού, της συμμετοχής και της δημιουργικότητας. Καθάρισαν τον αύλειο χώρο του σχολείου καθώς και παρακείμενους δρόμους και φύτευσαν λουλούδια.

2ο Δημοτικό Σχολείο Οιχαλίας

Οι Εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου μας σε συνεργασία με τον Δήμο Φαρκαδόνας, συμμετείχαν την Παρασκευή 15 Απριλίου με τις παρακάτω δράσεις:
  • 09:00 – Φύτεμα λουλουδιών, καθαρισμός σχολικού ελαιώνα και αύλειου χώρου.
  • 11:00 – 12:20 – Καθαρισμός πάρκου Αγίας τριάδας και τμήματος όχθης του Νεοχωρίτη ποταμού.
  • 12:30 – 13:15 – Αναφορά και συζήτηση με τους μαθητές για τη δράση και το πρόγραμμα Lets Do It Greece. 
Δημοτικό Σχολείο Ζάρκου

Στο φωτογραφικό υλικό αποτυπώνονται οι δράσεις που πραγματοποίησαν οι μαθητές με τη βοήθεια των δασκάλων τους και σε συνεργασία με το Δήμο στο σχολείο τους και στην πλατεία του χωριού.
Δημοτικό Σχολείο Πετρωτού

Οι μαθητές σε συνεργασία με τους δασκάλους τους και χρησιμοποιώντας τα μέσα που τους παρείχε ο δήμος, ανέπτυξαν δράσεις καθαρισμού και αισθητικής αναβάθμισης με τη φύτευση λουλουδιών εντός του σχολικού χώρου. Στη συνέχεια οι δράσεις μεταφέρθηκαν στην πλατεία του χωριού προωθώντας το μήνυνα του εθελοντισμού στην τοπική κοινωνία.
Ανάλογες δράσεις έλαβαν χώρα και στο Δημοτικό Σχολείο Σερβωτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο