Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Πανηγύρι Αγίου Νικολάου στη Φαρκαδόνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Σάββατο στις 20 Μαΐου γιορτάζει το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στη περιοχή «Ρουμάνι» της Δημοτικής Κοινότητας Φαρκαδόνας.

Ο εορτασμός της 20ης Μαΐου με το θρησκευτικό πανηγύρι του χωριού μας έχει να κάνει με την ολοκλήρωση της Άνοιξης και σηματοδοτεί την έναρξη του Καλοκαιριού.

Είναι μια γιορτή αφιερωμένη στην ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου. Η κανονική ημέρα της εορτής είναι στις 6 Δεκεμβρίου.

Δίπλα από το εξωκλήσι ρέει ο Πηνειός. Επειδή τις περισσότερες φορές το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου βρίσκεται «πνιγμένο» από τα νερά του Πηνειού ποταμού, που «βγαίνουν» κάθε χειμώνα, αποφασίστηκε από τους κατοίκους και την εκκλησία, από πολύ παλιά, να γίνει μεταφορά της ημέρας της εορτής στις 20 Μαΐου.

Ο εορτασμός του πανηγυριού γινόταν πέντε χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του χωριού, στο εκκλησάκι του Αι Νικόλα, που στην κυριολεξία ήταν και είναι χωμένο μέσα στα πανύψηλα πλατάνια του Ρουμανιού, δίπλα ακριβώς από την κοίτη του Πηνειού.

Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στο εξωκλήσι γίνεται την παραμονή, Παρασκευή 19 του Μάη το απόγευμα εσπερινός και αρτοκλασία και στη συνέχεια ακολουθούν οι εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού.

Την επόμενη το πρωί, Σάββατο 20 Μαΐου, ανήμερα της εορτής, θα γίνει θεία λειτουργία κάτω στο εξωκλήσι, όπου πλήθος πιστών από το χωριό, αλλά και από τα γειτονικά χωριά παρευρίσκονται. Με το πέρας της λειτουργίας θα ακολουθήσει αρτοκλασία, ενώ στους παρευρισκόμενους προσκυνητές μοιράζονται κουλούρια, γλυκά, πίτες «στη μνήμη και στη ψυχή των πεθαμένων».

Στη συνέχεια και μετά το τέλος των εκδηλώσεων, από το εξωκλήσι και με άλογα και συνοδεία των κατοίκων η εικόνα του Αγίου θα μεταφερθεί στο Ναό του Αγίου Νικολάου στη πλατεία της Φαρκαδόνας. Είναι ένα έθιμο που από πέρυσι άρχισε να αναβιώνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο